Stránky

neděle 29. března 2015

Carrot Cake / Mrkvový dort


K vyzkoušení úžasně vláčného mrkvového dortu mě tentokrát se svým receptem navnadil časopis Gurmet (04/2015). Inspiraci na dekorativní kandované mrkvové spirálky mám odtud.


Carrot Cake / Mrkvový dort


Ingredience
Korpus
  • 3 vejce 
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 160 ml rostlinného oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 130 g najemno nastrouhané mrkve
  • 50 g rozinek
  • 140 g nasekaných vlašských ořechů
Krém
  • 375 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko)
  • 125 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 lžička citrónové šťávy
    Dozdobení
    • 70 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
    • kandované mrkvové spirálky (recept níže)

    Postup
    Vejce s cukrem a kořením vyšleháme do nadýchané bílé pěny. Přidáme olej. Po částech zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Nakonec vmícháme mrkev, rozinky a ořechy. Dortovou formu o průměru 18 cm vyložíme pečicím papírem, vlijeme do ní těsto a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 160 °C) asi 50 min. Necháme vychladnout na mřížce.

    Smetanový sýr prošleháme s máslem, přidáme cukr, sirup a citrónovou šťávu. Ušleháme hladký krém. Vychlazený korpus podélně rozřízneme, naplníme třetinou krému a zbytkem krému potřeme celý dort. 

    Ořechy na ozdobu opražíme nasucho na pánvi a naaranžujeme na dort. Dort necháme vychladit v lednici. Před podáváním můžeme dekoraci dortu doplnit kandovanými mrkvovými spirálkami.


    Kandované mrkvové spirálky


    Ingredience
    • 1 větší mrkev
    • 120 g krupicového cukru
    • 150 ml vody
    • třtinový cukr na dozdobení

    Postup
    Z mrkve nastrouháme pomocí škrabky na brambory dlouhé tenké plátky. Do hrnce vlijeme vodu, přidáme cukr, přivedeme k varu a necháme cukr zcela rozpustit. Teplotu snížíme na minimum, do hrnce přidáme mrkvové plátky a necháme probublávat 15 minut.

    Poté přes síto slijeme cukrovou vodu a necháme mrkev chvíli vychladnout. Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a plátky mrkve na něj naskládáme. Dáme sušit do předehřáté trouby (horkovzdušná na 100 °C) asi 30 minut. 

    Ještě teplé plátky mrkve navineme na dřevěnou vařečku, vytvarujeme spirálu a poté ji přesuneme na talířek, kde můžeme povrch posypat třtinovým cukrem. Pracujeme velmi rychle, jinak se začnou plátky lámat. V tomto případě si pomůžeme jejich opětovným nahřátím.


    Při focení se mi nějaký ušák pořád cpal do záběru, takže už to bylo jen kdo z koho :)


    Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...