Stránky

středa 4. června 2014

Tvarohový koláč s ostružinovým přelivem


Inspiraci na úžasný koláč jsem objevila v Apetitu (10/2013). Recept je jako obvykle lehce upravený. Výrazná chuť i barva ostružinové omáčky bezvadně oživí i jinak poměrně obyčejný koláč. 


Tvarohový koláč s ostružinovým přelivem


Ingredience
Korpus
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 90 g změklého másla 
  • 1 vejce
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • strouhaná kůra z 1 citrónu
Náplň
  • 150 g másla
  • 400 ml mléka
  • 500 g tvarohu (použila jsem polotučný ve vaničce)
  • 85 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžíce rumu
Ostružinový přeliv
  • 450 g ostružin (použila jsem zmrazené zásoby)
  • 60 g krupicového cukru

Postup
Všechny suroviny na korpus smícháme a ručně z nich vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a uložíme alespoň na 30 min do lednice.

Pro přípravu náplně rozpustíme máslo a smícháme ho s mlékem. V jiné míse smícháme tvaroh, cukr, vejce, pudink a rum dohromady a prošleháme. Přilijeme mléko s máslem a důkladně promícháme, aby se všechny ingredience spojily.

Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem. Těsto vložíme do formy a ručně ho upěchujeme na její dno. Na korpus vlijeme náplň a dáme péct do předehřáté trouby (horkovzdušná na 150 °C) asi 45 min. Poté necháme koláč vychladnout.

Ostružiny vložíme do hrnce, zasypeme cukrem, podlijeme trochou vody a vaříme 15 minut. Vychladlou směs rozmixujeme a propasírujeme ji přes jemné síto, abychom odstranili nežádoucí zrníčka. Pokud ostružinová omáčka nebude dostatečně hustá, ještě chvíli ji povaříme. 
Dort podáváme s připraveným ostružinovým přelivem.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...