neděle 6. října 2013

Obrácený jablečný koláč


Už dříve jsem obrácený jablečný koláč zkoušela péct s listovým těstem. Jakmile jsem ale narazila na recept v kuchařce Deník Dity P., už bych se k původní variantě nevrátila. Koláč je úžasně vláčný a chutný. Recept jsem si drobně upravila.

Obrácený jablečný koláč


Ingredience
Karamelizovaná jablka
  • 90 g másla
  • 90 g třtinového cukru
  • 5 větších kyselejších jablek
Těsto
  • 110 g změklého másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 220 g zakysané smetany (použila jsem 15%)
  • 220 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku 
  • 1 lžička soli
  • 0,5 lžičky mleté skořice
  • 1 kyselejší jablko

Postup
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme cukr a necháme ho chvíli karamelizovat. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na osminky. Kousky jablek vložíme do pánve a necháme na mírném ohni karamelizovat.

Mezitím si připravíme náplň. Vyšleháme máslo s cukrem, přimícháme extrakt, vejce a smetanu. Po částech přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem, solí a skořicí. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhané oloupané jablko. Směs důkladně promícháme.

Na dno zapékací mísy (bohužel nemám kulatou, použila jsem rozměry 27 x 17 cm) vlijeme karamelovou směs s jablky.  Na ni po lžících rozprostřeme těsto a uhladíme ho. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 160°C) asi 25 - 30 minut. Koláč necháme chvíli vychladnout a poté jej překlopíme na servírovací tác.

Tip
V kuchařce se doporučuje koláč podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny. To rozhodně stojí za vyzkoušení :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...